Patroon van een rechte rok

Het patroon waar bijna alle opleidingen mee beginnen is de rechte rok. En dat is niet zomaar. Ten eerste is dit een vrij gemakkelijk patroon om te tekenen. Daarnaast zijn de meeste leerlingen vrouw en is het ook erg leuk om je eigen rok te naaien.

Rechte rok van Roland MouretHet tekenen van een patroon vereist wat teken- en rekenwerk. Het lijkt misschien lastig in het begin, maar laat je niet uit het veld slaan! Ik heb de beschrijving erg uitgebreid gedaan, zodat je weet wat de lijnen die je tekent voorstellen, en hoe je ze terugvindt op je lichaam. Hierdoor lijkt het veel meer werk dan het is. Hou het eindresultaat in het oog: een rokje dat jou precies op het lijf is gesneden!

Om te beginnen, heb je je maten nodig. Op de pagina maatnemen voor een rok lees je hoe je daaraan komt.

Je hebt de volgende dingen nodig:

   • vier rokmaten: taillewijdte, 1e en 2e heupwijdte en roklengte
   • twee hulpmaten: 1 hulpmaat: de afstand tussen de taillewijdte en de 1e heupwijdte en de 2e hulpmaat: de afstand tussen de taillewijdte en de 2e heupwijdte
   • het voorbeeld rokpatroon uitgeprint
   • een groot stuk papier van ca 100 x 150 cm
   • een centimeter
   • een geodriehoek
   • potlood en gum
   • eventueel een rekenmachientje

Kader opzetten

Rechte rok kader

 1. Je start je patroon door parallel aan de bovenkant van het papier, een paar centimeter van de rand een stippellijn te tekenen. Deze lijn heeft de lengte van de helft van de gemeten tweede heupwijdte.
 2. Aan de linkerkant van deze lijn zet je punt D1. Aan de rechterkant zet je punt E1.
 3. In het midden van deze lijn komt punt F1.
 4. Pak nu je geodriehoek, en teken bij D1, F1 en E1 haakse lijnen omlaag. De lengte van deze lijnen is 1,5 cm + de roklengte. Bij het einde van de lijn onder D1 zet je punt J. Bij het einde van de lijn onder F1 zet je punt L en onder punt E1 komt punt K.
 5. Verbind de punten J, L en K met elkaar.

Je kader is nu klaar, je hebt twee rechthoeken. In de linker teken je zo direct het voorpand. In de rechter teken je zo het achterpand.

Heupwijdtes intekenen

Rechte rok heupwijdtelijnen

 1. Meet van D1 anderhalve centimer langs de lijn naar beneden. Teken daar punt D.
 2. Meet van E1 anderhalve centimer langs de lijn naar beneden. Teken daar punt E.
 3. Meet vanuit punt D langs de lijn naar beneden het aantal centimeters dat je hebt gemeten in je 1e hulpmaat: dit is de afstand tussen de taille en de eerste heupwijdte. Plaats daar punt G1. Let op dat je deze afstand niet vanuit D1 meet.
 4. Begin weer bij punt D, en meet langs de lijn het aantal centimeters naar beneden dat je hebt gemeten in je 2e hulpmaat: dit is de afstand tussen de taille en de tweede heupwijdte. Plaats daar punt G.
 5. Aan de rechterkant van je patroon doe je hetzelfde: Meet vanuit punt E langs de lijn naar beneden het aantal centimeters dat je hebt gemeten in je 1e hulpmaat. Plaats daar punt H1.
 6. Meet vanuit punt E langs de lijn naar beneden het aantal centimeters dat je hebt gemeten in je 2e hulpmaat. Plaats daar punt H.
 7. Verbind de punten G1 en H1 met een stippellijn.
 8. Verbind de punten G en H met een stippellijn.
 9. Waar de stippellijn van G naar H de lijn van F1 naar L kruist, zet je punt I.

Je hebt nu je eerste heupwijdtelijn getekend (van G1 naar H1). Ook heb je je tweede heupwijdtelijn getekend (van G naar H).

Zijnaad tekenen

Rechte rok zijnaad

 1. Vanuit punt F1 meet je 3 centimeter naar links op de lijn D1 – E1. Zet hier punt F.
 2. Meet van punt F1 op dezelfde lijn ook 3 centimeter naar rechts. Daar komt punt f.
 3. Van F teken je nu een licht gebogen lijn naar punt I. Deze lijn volgt de ronding van je heup, bekijk hiervoor de afbeelding.
 4. Vanuit punt f teken je zo’n zelfde lijn naar L.
 5. Je hebt nu je zijnaad getekend. Je zijnaad heeft de eerste heupwijdtelijn (G1 – H1) gekruist. Waar deze lijnen kruisen, zet je de punten I1 en i1.

Je hebt nu je zijnaad getekend.

Controle van de zijnaad

Meet de afstand van G1 naar I1 en meet de afstand van i1 naar H1. Tel deze twee afstanden bij elkaar op. Reken nu uit wat de helft van je gemeten eerste heupwijdte is. Het totaal van G1 naar I1 plus i1 naar H1 moet hetzelfde zijn of meer dan de helft van je gemeten eerste heupwijdte. Als dit minder is, zit je rok te strak om je heupen.

Dit kun je gemakkelijk corrigeren:

 1. Verplaats I1 dan naar rechts, en i1 naar links, totdat de afstand van G1 naar I1 en van i1 naar H1 bij elkaar opgeteld wel de helft van je gemeten eerste heupwijdte zijn.
 2. Teken de zijnaad opnieuw.

Taillelijn tekenen

Rechte rok taillelijn

 1. Teken een vloeiende lijn van D naar F. Deze lijn begint bij D eerst een paar centimeter haaks op de lijn D1 – J, en loopt dan langzaam gebogen omhoog richting F.
 2. Teken ook een vloeiende lijn van E naar f. Begin bij f. De eerste paar centimeter lopen haaks op de lijn E1 – K, en loopt daarna langzaam gebogen omhoog richting f.

Je hebt nu de taillelijn getekend.

Coupenaadjes intekenen

Als je de rok zo zou knippen en stikken, wordt hij te wijd. Er moeten nog coupenaadjes in, zodat de rok mooi aansluit. Hoeveel coupenaadjes moeten er in je rok? Dat hangt af van het verschil tussen de gemeten taillewijdte en de taillelijn die je zojuist getekend hebt. Je tekent tussen de 3 en 4 coupenaadjes in je patroon.

Coupenaden in het voorpand

Rechte rok met coupenaadjes

 1. Meet eerst de afstand van D naar F over de gebogen taillelijn. Dit doe je het gemakkelijkst door je centimeter rechtop langs de lijn te leggen, en met de lijn mee te buigen.
 2. Reken uit wat een vierde van je taillewijdte is. Tel daar 1 centimeter bij op.
 3. Bereken het verschil tussen beide getallen.
 4. Bepaal nu of je één of twee coupenaden gaat tekenen. Is het verschil 2,25 centimeter of minder? Dan verwerk je dit in één coupenaadje bij F2. Is het verschil meer dan 2,25 centimeter? Dan ga je twee coupenaadjes tekenen. Bij F2 verwerk je de helft van het verschil, en bij F3 de andere helft. Het aantal centimeters dat je per coupe gaat verwerken noemen we de coupediepte.
 5. Meet vanuit punt F in de richting van punt D 6 of 7 centimeter. Hier teken je punt F2. Op je lichaam zit dit punt ongeveer ter hoogte van je heupbot. Bij sommige mensen zit dit dus op 6 centimeter van hun zij, bij andere op 7. Vanuit punt F2 teken je haaks op de taillelijn een stippellijn van 7 centimeter naar beneden, dit is de coupelengte.
 6. Vanuit punt F2 meet je over de taillelijn de helft van de coupediepte naar links. Zet daar een punt. Ook meet je vanuit punt F2 over de taillelijn de helft van de coupediepte naar rechts. Verbind deze punten met de onderkant van je stippellijn.
 7. Begin weer te meten vanuit punt F over de taillelijn. Op 10 of 11 centimeter van punt F zet je punt F3. Hier teken je de tweede coupenaad. Ook deze coupe teken je haaks op de taillelijn. De coupelengte is weer 7 centimeter. Je verwerkt hier de tweede helft van het verschil op de wijze als in de vorige stap.

Je hebt nu de coupenaden in het voorpand getekend.

Coupenaden in het achterpand

Op het achterpand gaat het bijna hetzelfde.

 1. Meet de taillelijn van E naar f.
 2. Neem een vierde van je gemeten taillewijdte en trek daar 1 centimeter af.
 3. Reken dan het verschil tussen beide getallen uit. Het verschil verwerk je in 2 coupenaden. Schrijf op hoeveel centimeter je per coupenaad gaat verwerken (dit is de coupediepte).
 4. Reken uit wat 1/10e van de 1e heupwijdte is.
 5. Begin met meten bij punt E1, in de richting van F1. Meet 1/10e van de 1e heupwijdte. Hier plaats je punt E2. Let op dat je niet op de taillelijn van E naar f meet!
 6. Ter hoogte van punt E2 teken je een stippellijn omlaag, haaks op de lijn van E1 naar F1. Deze stippellijn teken je tot aan de 1e heupwijdtelijn (G1 tot H1).
 7. Verwerk nu de coupediepte die je hebt uitgerekend, door op de taillelijn ter hoogte van punt E2 de helft van de coupediepte naar links en naar rechts uit te zetten. Verbind deze punten met het einde van je stippellijn.
 8. Meet dan op hoe lang de afstand van E2 naar f is. Op de helft hiervan teken je E3. Teken nu een stippellijn, haaks op de lijn van E1 naar F1, tot aan de 1e heupwijdtelijn.
 9. Teken de coupenaad bij E3 op dezelfde manier als je de coupe bij E2 hebt getekend.

Je hebt nu coupenaden in het achterpand getekend. Daarmee is je patroon af!

Wat is nu wat?

De onderste lijn (J – K) is de onderkant van je rok. De lijnen D – F en f – E zijn je taillelijn. De lijnen van F naar L en van f naar L vormen samen je zijnaad. De lijn van linksboven naar linksonder (D – J) is de middenvoor lijn. De lijn van rechtsboven naar rechtsonder (E – K) is de middenachter lijn. Je kunt je middenvoor- en middenachterlijn langs de stofvouw leggen, als je straks je rok gaat maken. Ook heb je nu twee horizontale lijnen, die je eerste heupwijdte (G1 – H1) en tweede heupwijdte (G – H) zijn. Je hebt nu een voorpand en een achterpand getekend. Hiermee kun je lekker aan de slag! Weet je zeker dat je maten goed gemeten zijn? Dan kun je dit patroon uitknippen en meteen op een mooie stof leggen. Twijfel je over je pasvorm? Probeer het patroon dan eerst uit op goedkope stof, zoals een oud laken of pitjeskatoen. Vergeet je niet om naadtoeslag te knippen?

De foto van de blauwe rechte rok is genomen door Imaxtree, en heb ik van de Fashion sectie van NY Magazine genomen. Die website is een aanrader, het staat vol met foto’s van runway shows van nu, maar ook van voorgaande jaren. Barstensvol inspiratie!

De instructie voor dit patroon komt uit het dames en lingerieboek van de Danckaerts opleiding. Ga naar danckaerts.nl om een modevakschool bij jou in de buurt te vinden.

28 reacties op “Patroon van een rechte rok

 1. Hoi Evelyn, net een patroon getekend zoals jij het hebt uitgelegd. Super! Ik heb al eens een boek geraadpleegd maar halverwege de tekst haakt mijn begrip af. Nu ben ik er helemaal uitgekomen. Ik ga zo ook de site van Danckaerts bekijken. Ik hoop nu eindelijk eens een aansluitende rok te maken die goed past! Bedankt.

  1. Hallo Jettie,
   Wat fijn dat je het patroon helemaal kon tekenen! Het was een hele uitdaging om het goed op te schrijven, dus fijn om te horen dat jij er goed uitkwam.

   1. wat fjjn dat ik een rok patronen kon leren ik zit op kniples kon niet uit komen heel harteljjk bedank maar ik zit vast in bloes hoe moet ik dat doen

 2. Hartelijk bedankt voor het teken voorbeeld. Ik heb het patroon net getekend en ga de rok eerst maken van een proeflap. Ik ben blij dat ik nu een patroon heb dat ik helemaal aan mij aan kan passen.ik heb nl. een moeilijke maat. Er zit 30 centimeter verschil tussen mijn taille en mijn heupen. Kan ik de rits in de achternaad zetten?
  Groeten,
  Mieke
  ps. De coupenaadjes moeten toch vanaf de gebogen taillenaad (D naarF) 7
  Centimeter naar beneden?

 3. Evelien, ik heb je blog net ontdekt tijdens mijn zoektocht naar antwoorden. Misschien kan jij helpen. Ik heb de maten genomen bij mijn dochter en zij wil een aansluitend jurkje met een princessenaad in dikke jerseystof. De vraag : ik heb het grondpatroon, maar hoeveel extra stof moet ik voorzien om er een knippatroon van te maken. In het engels noemen ze dit ease toevoegen, ik weet niet hoe dit in het nederlands genoemd wordt.
  Die princessenaad verwerken is ook nog een uitdaging.
  Dank je

  Clementine

  1. Hoi Clementine,

   Ease is inderdaad het engelse woord voor overwijdte. Als je dochter jong is, zou ik minimaal 10 tot 12 centimeter toevoegen, zodat ze goed kan bewegen.
   De prinsessennaad is inderdaad een uitdaging! Vind ik ook lastig. Ik had het op mijn laatste examen, en sommige naadjes heb ik wel 4 keer losgehaald en weer opnieuw gestikt om het goed te krijgen! Veel geduld en een tornmesje in de buurt zijn dus de enige tips die ik heb… Succes!

 4. Wauw, zo duidelijk uitgelegd. Alleen bij de coupenaden is de tekst wat moeilijker te lezen omdat je twee mogelijkheden tegelijk vermeld. Maar ik heb mijn patroon getekend, voor-en achterpand zitten al ineen. Ik popel om voeringstof te gaan kopen om mijn rokje helemaal af te maken. Bedankt voor de uitleg en nog veel succes!

 5. bedankt voor je uitleg. Ik heb toen ik een jaar of 12 was patroon tekenen geleerd. Maar ben het in de loop der jaren vergeten hoe het moest. Ik ben erg blij me je uitleg.

 6. .? Ik zoek al weken naar een patroon voor een vierbaans rok,als oudere is een strakke vormloze rok niet mooi,dus dan maar wat wijder.
  Wie kan en wil mij helpen

 7. Hallo,

  Mijn gemeten maten zijn TW=109, HW1=120, GW2=120 (ja, 2x hetzelfde). Bij het stukje over de coupenaden in het voorpand meet ik 27cm op het patroon, maar 1/4 TW + 1 = 28,25. Ik kom dus aan een negatief getal wanneer ik getal 1 – getal 2 doe. Geen coupenaden in het voorpand dan, veronderstel ik? Maar eigenlijk ook 1,25 cm te kort, wat doe ik hiermee? Bij het achterpand slechts 0,75 cm verschil, wel de moeite voor een coupenaad? Ik weet het niet meer, misschien is dit model gewoon niet geschikt voor mijn model :-)

  1. hallo, dan is de A lijn misschien beter geschikt voor u en kan je in lendenband elastiek inwerken, is ook een heel mooi afslankend model. groetjes annemieke

 8. Hoi Evelyn.
  Wat een leuke site. Maak mij weer enthousiast om achter de naaimachine te kruipen. Ik heb mijn diploma coupeuse, maar jij hebt het hier luid en duidelijk opgeschreven. Top, ga er vooral mee door.

 9. Nu past mijn rok als gegoten, na het tekenen van patroon rechte rok!

  Nooit te oud om te leren, ben 66j, bedankt!

  1. Ik heb een strakke rok met bijpassend jasje b v colbertje Maar ik vind de rok te lang Verders is het goed Maar wat is nu de gemiddelde lengte Ik draag het met enkellaarsjesGraag u hulp b v dank

 10. Ik heb een strakke rok met bijpassend jasje b v colbertje Maar ik vind de rok te lang Verders is het goed Maar wat is nu de gemiddelde lengte Ik draag het met enkellaarsjesGraag u hulp b v dank

 11. hoi

  geweldig om een rok zo te kunnen tekenen.
  ik ben een afgestudeerde mode student en kreeg op school een snelle les rok tekenen en verder waren het jassen en jurkjes dus heel fijn dat ik hier nu wel een rok kan tekenen zonder het snel snel te hoeven doen ik snapte alles meteen en kan hierdoor men outfit perfect maken zoals hij hoort.

  enige wat ik wel mis is het tekenen van een lendenband voor de rok.

  mvg sakura

 12. Hallo Evelyn,

  Na lang niet meer genaaid te hebben, probeerde ik zelf een simpel jurkje te maken. Ik heb dit overgetekend van een jurk die ik had liggen, maar nu trekken de mouwen. En heb ik het gevoel dat ze te strak zitten aan de voorkant. Waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan met de kop van de mouw. Hoe kan ik een mouw het beste inmeten en tekenen?

 13. Goedemorgen, ik heb een patroon waar de naadtoeslag in zit . Nu is mijn vraag : Als je gewend bent om de patronen door te slaan hoe doe je dat dan met naadtoeslag .
  Hopend op een spoedig antwoord, verblijf ik
  Met vr . groet,
  Ruth Volders

 14. wil ook een patroon tekenen van een rechte rok, nu is het zo dat mijn heupwijde evenveel is als de taille wijde, hoe los ik dit op. dus allebei 106 cm.
  Kan je me helpen?

 15. hey,
  ik zou graag een retro kokerrok maken en ben begonnen met patroon voor rechte rok zoals hierboven, maar deze is dan te breed onderaan. ik zou graag hebben dat deze smaller loopt naar ondere toe maar hoeveel mag ik hem smaller maken op de zoom en hoe doe ik dat? graag je hulp, alvast bedankt, grtjs annemieke

 16. ik heb door de overgang in gewicht toe genomen en niets zit meer ga zelf aan de slag ben benieuwd dankjewel voor het patroon.

  Esther Ramaakers.

 17. Bedankt voor de uitleg. Ik heb juist een rok voor mij gemaakt en past geweldig goed (nog nooit een rok gekocht die zo goed paste).

 18. Good evening, I was just checking out your site and filled out your feedback form. The feedback page on your site sends you these messages via email which is why you’re reading my message at this moment right? That’s the most important accomplishment with any kind of advertising, getting people to actually READ your message and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have an ad message you would like to promote to tons of websites via their contact forms in the US or to any country worldwide let me know, I can even target specific niches and my prices are very low. Write an email to: Phungcorsi@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *