Maatnemen voor een rok

Maatnemen, de rokmatenMaatnemen is niet moeilijk. Wel is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen, want als je met verkeerde maten begint te tekenen, zitten je kleren straks niet mooi. Neem er dus even de tijd voor.

Voor het tekenen van je rokpatroon heb je vier maten (en twee hulpmaten) nodig:

 • taillewijdte
 • 1e heupwijdte
 • 2e heupwijdte
 • roklengte
 • 1e hulpmaat: de afstand tussen de taillewijdte en de 1e heupwijdte
 • 2e hulpmaat: de afstand tussen de taillewijdte en de 2e heupwijdte

Je hebt de volgende dingen nodig:

 • een breed elastiek
 • een speld of veiligheidsspeld
 • een centimeterband
 • een assistent

Het is belangrijk dat je niet jezelf opmeet. De reden is dat je jezelf in allerlei bochten gaat wringen om erbij te kunnen, waardoor je niet netjes rechtstaat en te strakke of te wijde maten meet. Ga dus je moeder, een vriendin, de buurvrouw of een vriend halen. Kijk niet mee met je assistent! Zorg dat je altijd ontspannen, maar wel rechtop staat, met beide voeten tegen elkaar aan.

De taillewijdte

Om de taillewijdte te kunnen meten, doe je het elastiek strak om je middel. Je kunt hem vastzetten met de veiligheidsspeld. Beweeg nu een beetje heen en weer, zodat het elastiek je middel opzoekt. Dit is je natuurlijke taille.

Leg hier je centimeter losjes omheen. Zo meet je de taillewijdte. Voor de volgende maten laat je het taille-elastiek zitten.

De eerste heupwijdte

Op 10 centimeter onder het taille-elastiek meet je de eerste heupwijdte. Leg je centimeter tegen de onderkant van het taille-elastiek aan, en meet 10 centimeter omlaag over je zij. Op deze hoogte meet je nu de heupwijdte. Let erop dat je centimeter horizontaal is en dat je niet te strak meet. Adem een paar keer in en uit, zodat je zeker weet dat je niet te strak opgemeten wordt.

Ben je veel kleiner of groter dan gemiddeld? Dan kun je hoger of lager gaan meten. Blijf wel tussen de 6 en 12 centimeter. Schrijf op hoeveel centimeter onder de taille je hebt gemeten, dat is je hulpmaat.

De tweede heupwijdte

Op het dikste deel van je heupen en billen meet je de tweede heupwijdte, ook weer horizontaal. Meet losjes. Waarschijnlijk zit je tussen de 20 en 26 centimeter onder de taillewijdte, schrijf deze hulpmaat ook op.

De roklengte

Je kunt zelf bepalen hoe lang de rok wordt. Wil je hem net boven de knie laten uitkomen, zoals in de tekening? Of helemaal tot op de grond? Het is aan jou. De roklengte meet je over de zijkant van het been, vanaf de onderkant van het taille-elastiek.

Nu ben je klaar met meten. Je hebt een lijstje met 4 maten en 2 hulpmaten. Het elastiek rond je middel mag eraf, en je assistent kan weer naar huis. Jij kan aan de slag met het tekenen van een patroon voor een rechte rok.

27 reacties op “Maatnemen voor een rok

 1. Hallo Evelyn.

  Ik zocht wat tips voor het naaien van een rokje.
  Ik heb een rokje van knip mode gemaakt , die heel netjes zit en staat, maar 1 vervelende eigenschap heeft, en wel dat hij opkruipt als je gaat zitten.
  Nu wil ik hem weer maken, maar hoe ga ik dat tegen.
  Waar ligt dat aan ?
  Hoop dat je mijn vraag even wil beantwoorden, alvast hartelijk dank

  Ineke

  1. Hallo Ineke,

   Is het een rechte rok? Kan het zijn dat het rokje toch te strak zit? Of dat het juist bovenaan niet strak genoeg zit?
   Lastig om je te helpen zo, misschien wil je een foto mailen naar evelyn@coupeuse.nl
   Groet,
   Evelyn

 2. Misschien is het rokje over de billen wat te srak,dus wat diepere coupe naden in het achterpand en m.v. wat lager uittekenen zodat het achterpand wat ruimer zit maar wel glad wie weet.Tip! probeer het uit met een goedkoop lapje. Succes.

 3. hoi kan je me helpen?
  ik meet met een centimeter de taille de pols en onder de knie
  hoeveel centimeter elastiek moet ik dan minder hebben?
  alvast bedankt en met vriendelijke groeten maria

 4. Via een omweg, de mooie stoffenwinkel in Florence, kwam ik op je site terecht! Je enthousiastme druipt er vanaf! Zelf zit ik al geruime tijd in het vak en geef al meer dan 25 jaar les en je zult in je opleiding zeker te maken krijgen met proportieleer. De taille is de basis voor een rechte zoom. Je moet er toch niet aan denken dat een streep of ruit aan de onderkant niet gelijk is. 9 van de 10 mensen zijn niet in balans, te weten dat mv en ma gelijk zijn en ook de heuptoppen voor de zijnaden zijn niet altijd 1 of 1,5 cm. Het elastiekje strak in de taille plaatsen zoals je omschrijft en dan 4 lengtes toe de grond , te weten mv,ma en zijlengte li en re opmeten en dit verwerken in de taille! Een of 1,5 verschil kun je bijtekenen . Is dit meer dan wordt dit een ingewikkelder proces ! Het is maar een suggestie ! Succes met je opleiding !

 5. Hai Evelyn,
  Ik maak altijd een fout met de mouwen rechter/linkerkant die haal ik doorelkaar. hoe geef ik het aan als ik een patroon uit de knipmode teken? wat de linkerkant/rechterkant is?
  Graag je reactie.
  Groetjes Sandra

  1. Ik knip aan de voorzijde van de kop van de mouw altijd een v op de patroonlijn.
   Daarbij geef ik op de kop van de mouw een klein knipje. Beide tips vallen dus in de naden weg. Succes.

  1. Dag Jette,

   Wat je zou kunnen doen, is de rok binnenstebuiten aantrekken, en dan iemand vragen om hem af te spelden zodat hij wel de juiste pasvorm heeft. Of je kunt de rok uit elkaar halen, en er een passend rokpatroon opleggen, en de stof dus eigenlijk als een lap gebruiken. Succes met je project!

 6. Hoi
  Ik heb net mijn patroon voor het rechte rokje af maar hoeveel toeslag moet ik voor de bovenkant rekenen ? 1.5 ?
  Groetjes, Janine ( eerste project )

 7. Hoi Evelyn, ben een rokje a-lijn uit de knip juni 2010 (4C) voor mijn dochter aan het maken maar weet niet goed welke maat te nemen? Ze heeft een taille van 67 cm (tabelmaat 34) maar een heupomtrek van 104 (tabelmaat 42). Kan ik het beste maat 34 nemen en dan uittekenen naar een heupomtrek van 104 of misschien maat 42 en dan in de taille afnemen.

 8. hey ,
  ik heb een vraagje
  ik wil heel graag zelf een victoriaanse rok maken maar ik kan nergens patronen ..
  ook niet iets wat er ook maar op lijkt .
  hebben jullie misschien een idee???

  alvast bedankt !!
  marleen Vorstenbosch

 9. hoeveel overwijdte/draaggemak moet je nemen voor een rok, pantalon, jurk?
  taillewijdte, heupwijdte? Ik hoor graag, want je kan hier nergens iets over vinden.
  Dank en groet, Johanna

  1. Hallo,

   Ik ben al een uur op internet aan het zoeken naar een antwoord op dezelfde vraag…
   Ik heb een aansluitende jurk gemaakt voor mijn nicht voor een feestje, maar Oeps, nu heb ik haar lichaamsmaat aangehouden en daar valt weinig in te bewegen..
   Hoeveel cm had ik – hoort men toe te voegen voor een goede aansluitende zit (en dit betreft dan géén stretchstof) ?

   Hopelijk weet jij, Evelien ons hiermee verder te helpen?
   Hartelijk dank alvast, Yvette

   1. Wat jammer Dat het antwoord op deze vraag ontbreekt. Ook ik zoek al weken naar een antwoord op de vraag HOEVEEL OVERWIJDTE MOET IK BIJ TELLEN?
    Misschien is het alsnog mogelijk een antwoord op deze vraag te geven?
    Ik zou er dol blij mee zijn.
    Super bedankt.

   2. Dat is een kwestie van uitproberen, ligt ook een beetje aan de soort stof die je gebruikt. Erg aansluitende modellen zou ik van stof met iets stretch erin maken.
    Voor stoffen zonder stretch neem je iet meer overwijdte.
    Reken op minimaal 0,25 cm, maar 0,5 kan misschien beter zitten. Bij iets wijdere modellen neem je al gauw 1 tot 3 cm.
    Het beste kan je een proefmodel maken en kijken hoe het zit en of je genoeg bewegingsvrijheid hebt. Het is even meer werk, maar als je eenmaal een goed model hebt dan heb je een mooie basis om verder op te variëren.
    succes

   3. bij een jurk zonder mouwen zou ik in totaal 6cm bij opzetten. dus in naai term is dit a b plus 3cm en bij met mouwen zou ik 4cm doen .
    groeten esther

 10. ik volg sinds kort een cursus naaien , en patroon tekenen ik geraak er niet uit, mijn maten om te zetten en de berekening te doen voor coupeernaden . en hoe teken je ze in het patroon
  dit is mijn eerste teken opdracht (de rechte rok)
  ik voel me bij dit schrijven heel klein omdat u zei dat het gemakkelijk hoort te zijn.
  toch hoop ik dat je me kan helpen, alvast bedankt.

 11. Ik heb jasje broek en rok Alles. Zit goed Maar de lengte van de rok daar voel ik me niet lekker in De lengte is 80 centimeter Wat denkt u Het is. nu saai Graag u mening van. de lengte b v dank

 12. Ik heb lange broek een rok en een kort colbertje Ikvind alles goed van wat ik op noem Alleen vind ik in mijn gevoel te lang De rok lengte is nu 80 centimeter Graag zou ik willen weten wat u daar van vind Het is allemaal v d zelfde stof B v dank

 13. Ik heb hem getekend, maar ik had een probleem over de coupnaden. Ik weet niet precies. Ik heb het verschil tussen de taillwijdte en een vier van hem + 1cm uitgerekend en was het 2.7cm voor voorpand en 4.7 cm ( taillwijdte en een vier van hem -1 cm) voor achterpand. Ik wil weten hoeveel coupnaden per panden ik moet zetten . En ook bijvoorbeeld, moet ik de hele 2.7 cm voor één coupnaden zowel naar links als naar rechts tekenen of de helft van hem.
  Bedankt voor uw hulp en uw tijd.

 14. Hallo Eveline.

  Je schrijft bij maatnemen taille een elastiek strak om de taille doen en vastzetten met een veiligheidspeld.
  Het is fijner en makkelijker om een stuk knoopsgaten elastiek te nemen en daar aan het begin een knoop op te naaien en die te gebruiken om de taille op te meten en echt niet te strak .Je taille plaats kun je aanwijzen door je handen in je zij te zetten,daar zit n.l. je taille. dit heb ik vroeger geleerd bij een geweldig goede naailerares .Misschien heb je hier iets aan ,probeer het maar eens.

  Met vriendelijke groet

  J Oberije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *