Zelfgemaakte blauwe jurk met ceintuur

Jurkje van AdddressWat is er leuker dan kleding voor jezelf te maken? Het mooie van leren patroontekenen, is dat je kleding precies op jouw maten kunt maken. Dus leuke jurkjes in de winkel die net niet op jouw lijf gesneden zijn, hoeven geen onbereikbare droom te blijven!

Afgelopen winter kreeg ik tijdens de opleiding de opdracht om een blouse te maken. Ik hou niet zo van blouses, dus ik heb een aantal centimeters aan de onderkant erbij gesmokkeld, zodat ik de ‘blouse’ als jurkje kan dragen. :) Toen ik het patroon aan het tekenen was, zag ik in een winkeltje in Berlijn een jurkje van het modelabel Adddress. In de webshop van Adddress is dit jurkje nog steeds te koop. Ik had het graag willen hebben, maar het is gemaakt voor veel smallere meisjes dan ik. Op zo’n moment ben je blij dat je zelf kan patroontekenen!

Ik vond vooral de banden interessant die vanaf ongeveer de navel tot over de schouders lopen. Ik heb mijn eigen draai aan het jurkje gegeven: Ik heb het basispatroon voor een bovenlijf getekend, en daarbij 10 centimeter overwijdte genomen. Hierdoor zit de jurk niet strak om de buste heen. Alle coupenaden die rondom de taille zitten heb ik weggelaten, waardoor je een wijd model krijgt. Door het ceintuurtje trek je het jurkje toch een beetje strak. Het ceintuurtje zit met een drukknoopje aan de diagonale banen vast. De onderkant van de jurk en van de mouwen is met een grijze boordstof afgewerkt. De stof is een wol-polyester mix die ik bij stoffengroothandel Hüco in Berlijn kocht. (In deze blogpost schreef ik over de 10 leukste stoffenwinkels in Berlijn.)

De bedoeling van de opdracht was te leren om netjes mouwen in te zetten, en om de halslijn goed te krijgen. Zoals je ziet, is dat best aardig gelukt. Ik heb wel geleerd dat als je zo’n wijde halslijn kiest, dat de jurk dan vaak over je schouder zakt. Ik vind dat niet erg, maar dat was niet opzettelijk zo ontworpen. Misschien dat het ook een rol speelt dat de mouwen een paar centimeter te lang zijn getekend. Hierdoor ‘blousen’ ze over de boorden heen, en misschien trekken ze daardoor ook de schouder bloot. De banden die vanuit het midden aan de voorkant over de schouders gaan, zitten in het achterpand vast. Het was een leuke puzzel om dit vast te zetten.

Evelyn met blauwe jurk met ceintuurtje

De foto van het roze jurkje komt uit de webshop van Adddress
De onderste foto is gemaakt door fotografe Anneke Bloema die hem zo goed gelukt vond dat hij nu ook op haar blog te bewonderen is.

4 reacties op “Zelfgemaakte blauwe jurk met ceintuur

 1. Wow, mooi gemaakt hoor! Ik vind het erg leuk om te lezen waar je mee bezig bent (zelf volg ik momenteel een opleiding tot costumière en ben dus erg geïnteresseerd).
  De blauwe jurk is mooi gemaakt en inderdaad, het is heel fijn als je zelf je eigen patronen kan tekenen, helemaal mee eens!

  Veel plezier verder en fijn dat je het wilt delen op je blog hoor.

  Groet, Astrid

  1. Hoi Astrid,

   Dank je wel voor je complimenten!
   Wat leuk dat je zelf ook een opleiding volgt. Is het ook aan een Danckaerts opleiding? Hoe lang ben je al bezig?

   Als jij nog eens een leuk patroon hebt getekend, en je die wilt delen op mijn blog, mail me dan op evelyn@coupeuse.nl. Dat zou ik erg leuk vinden!

   Groet,
   Evelyn

 2. Hoi Evelyn,

  Toevallig via een receptensite op deze pagina terecht gekomen. Je doet het leuk.
  Ik zit al vele jaren in het vak en geef les aan jonge meiden. Dat is erg leuk om te doen, hippe kleren maken. De patronen uit Knip en Burda zijn meestal niet perfect passend om de jonge lijfjes en dan is het erg prettig als je toch iets leuks voor jezelf kunt maken, met een beetje hulp van een lerares.
  Zelf vind ik het erg leuk om shirtjes, bloesjes en rokjes in de aanbieding te kopen en daar een geheel nieuw kledingstuk van te maken.

  Ik wens je veel succes en heb voor het lef iets aan te pakken, je zult zien dat er altijd iets moois van te maken is!

  Groeten, Jenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *