Stoffenwinkels in de Marche, Italië

BMW met veel laadruimteIk was met vakantie naar Italië. Met mijn vriend, in zijn oldtimer. Zoals je ziet heeft deze best een aardige achterbak. Ons doel was om deze vol te laden met Italiaanse producten voor in Nederland. Natuurlijk mochten de stofjes niet ontbreken.

Maar hoe vind je een stoffenwinkel in een land waar je de taal niet spreekt? Eigenlijk bleek dat heel simpel. De gastvrouw van Pietra Rosa, een charmante agriturismo waar we sliepen, sprak erg goed Engels. Zij verklapte dat ‘stoffen’ in het Italiaans ‘tessuti’ of ‘stoffe’ heten. Dat was het magische woord! Als je gewoon op je kleding wijst, denken mensen dat je gezellig wilt shoppen. En hoewel daar voldoende gelegenheid voor is in Italië, wilde ik graag ronddwalen in een stoffenparadijs en overal aan voelen.

Signora Cocci en haar dochterIn een klein stadje genaamd Fossombrone, vond ik meteen de grootste stoffenwinkel van de regio, Tessuti Cocci. Het formaat is vergelijkbaar met de boerenbonthal aan de Albert Cuyp. Het meest opvallende was dat ze veel zijde hadden, seta in het Italiaans. Daarnaast lagen de prijzen ongelooflijk laag. Maken alle Italiaanse vrouwen zelf hun kleding? Of hebben ze allemaal naaisters in dienst? Ik kon het niet vragen met mijn handen en voeten Italiaans, maar verliet de winkel met prachtige viscoses, zijde en gemerceriseerde katoen voor een overhemd.
Vriendelijke verkoopster bij CocciAan iedereen die naar deze streek van Italië op vakantie gaat, raad ik deze winkel aan. Vriendelijke mensen en mooie producten. Op de foto zie je de trotse eigenaresse mevrouw Cocci en haar dochter.

In andere stadjes, zoals Ascoli Piceno en Ravenna, vond ik de textielwinkels vooral in de luxere wijken. In Ascoli Piceno was een jaarlijks frituurfeest aan de gang. De winkel die ik bezocht had voornamelijk prijzige modestoffen van dure merken liggen. Ook hier weer veel zijde. De sfeer in deze winkel liet zich het best vergelijken met Lily Conemans in Utrecht. Erg luxe en hoge kwaliteit.

Luxe stoffenwinkel in RavennaIn Ravenna kocht ik een prachtige zwarte linnen-viscose mix waar ik een elegant zakelijk jurkje van wil maken. De eigenaresse hield haar winkeltje een paar minuten langer open zodat ik rond kon kijken en wat vragen kon stellen. Ravenna heeft erg mooie mozaïek, dus als je reisgenoten geen zin in stofjes hebben, kun je ze daarheen sturen.

Wil jij ook stoffen kopen in Italië? Eigenlijk is het best gemakkelijk, de stoffen herken je wel, ook omdat de namen nogal op de Nederlandse namen lijken. Katoen is cotone, zijde is seta. Iedereen die ik trof wilde graag helpen en had veel geduld. Dus naast heerlijk eten en lekkere wijn, zat onze achterbak op de terugweg vol met mooie meters stof.

Heb jij een tip voor bijzondere stoffenwinkels in het binnen- of buitenland? Laat het vooral weten. Mail naar evelyn@coupeuse.nl of schrijf een reactie onderaan dit bericht.

24 reacties op “Stoffenwinkels in de Marche, Italië

 1. Goed op weg zou ik zeggen! Momenteel zit ik zonder werk thuis en om niet helemaal gek te worden, heb ik me voorgenomen om ‘s morgens naar vacatures te speuren en andere noodzakelijke dingen te doen. In de middag ga ik leuke dingen doen, waaronder weer achter de naaimachine kruipen, iets waar ik met een fulltime job nog maar weinig aan toe kwam. Grappig om te lezen dat jouw vriend een oldtimer heeft, ook dat hebben we gemeen. Normaliter reageer ik nooit op websites, maar ik vind deze zeker de moeite waard en erg leuk om te lezen. Schrijven is ook een vak! Maak je veel gebruik van een paspop? Welke zou jij adviseren voor thuis? Ben benieuwd. Groetjes en succes met de opleiding.

  1. Hallo Maureen,
   Dank je wel voor je complimentjes en dat je de moeite hebt genomen om te reageren. Dat stel ik erg op prijs. Leuk dat we zoveel overeenkomsten hebben! Ik heb zelf wel een paspop in huis, maar gebruik die eigenlijk alleen om dingen af te spelden. Het is er eentje uit een etalage, die ik heb gekregen. Als ik ooit een goede paspop zou kopen, zou ik er een willen die met stof bekleed is, zodat je er spelden in kan steken. Er zijn ook verstelbare poppen, maar die vind ik zelf wat gammel.
   Ik hoop dat je snel een leuke baan vindt, en dat je ondertussen veel moois gaat maken!
   Groet, Evelyn

  2. Je kan een paspop ook zelf maken, google maar eens op paspop en afbeeldingen, dan is die precies jouw maat, ik heb er 3 jaar geleden zelf eentje gemaakt.
   Als je hem opvult met schuim en de tape eraf doet kan je er perfect spelden insteken, ik heb er wel een strakke Tshirt overgetrokken anders ziet het er niet uit.

 2. Hallo Evelyn,

  Wat een leuke site!
  Ik ben zelf ook druk bezig met naaien en dingen onderzoeken. Ik hou heel erg van aparte dingen zo maak ik bv van een gordel uit de auto een riem van:).
  Ik ga nu beginnen met een naaicursus te volgen lijkt me erg leuk:).
  Ik ben als kind al bezig met het maken van leuke dingetjes.
  Zelf zit ik ook al heel erg lang te denken om naar het buitenland te gaan om stoffenwinkels te bekijken maar het is me nog steeds niet gelukt:(.
  De eerste reden is omdat ik gewoon totaal geen Engels kan en ten tweede lijkt me het niks om alleen te gaan hi hi.
  Hoe vond jij het is het buitenland?
  Ik vond het heel erg interessant om de stukjes te lezen vooral van de winkel in Italië.
  Erg leuk:). Ik ga je site in de gaten houden vind het erg interessant.
  Ga zo door:).

  Groetjes,
  Lianne

  1. Hoi Lianne,

   Dank je wel voor je complimentjes! Leuk dat je ook een naaicursus gaat volgen. En tof dat je mooie dingen maakt, zoals die riem van autogordels. Ik heb een tas van autogordel en rubberen band, die ik erg leuk vindt. Helaas geeft die wel af als het regent… Ik neem altijd een boekje ‘hoe en wat’ mee, zodat ik de woorden voor ‘stoffenwinkel’ kan opzoeken. En daarmee, plus handen en voeten, kom je vaak een heel eind! En dan is het extra leuk om in die winkels rond te dwalen en alles te voelen. Plus, als je weet hoe zijde voelt, kun je ook op die manier leren wat de naam is in bijvoorbeeld italiaans… Veel geluk!

 3. Leuk om je ervaringen met andere te delen.
  Zelf ben ik een gediplomeerde coupeuse van de oude school ,dus het hele vak van japon ,bruidsjurken tot mantel ,ontwerpen,tekenen en maken op school geleerd en daarna pas de praktijk in en heb in de jaren 1970 en ’80 met veel plezier ook in dit beroep gewerkt,toen kwam helaas de klad er in,elegant gekleed gaan was niet meer zo modern en men was niet meer bereid te betalen voor maatwerk.Mijn levensloop bracht mij op andere wegen en het ontwerpen en maken van mooie kleding kwam op de achtergrond.Nu ik weer wat meer tijd heb ,ben ik weer begonnen met mooie elegante kleding dit keer alleen voor mijzelf te maken.
  Ik kwam op jouw site terecht omdat ik op zoek was naar Italiaanse zijden stoffen,die on-line niet zo veel worden aangeboden.Zelf ben ik een grote fan van zijden stoffen en daarom een link, http://www.ichiroya.com/index.php,niet Italiaans maar Japans.
  Zelf heb ik hier veel gekocht ,een erg correcte firma die handelt in oude rollen zijde die oorspronkelijk voor kimono’s zijn gemaakt,deze stoffen zijn ongeveer 35-40cm breed. Voor de gein heb ik eerst een kimono gemaakt met de hand zoals zij dit ook doen,daarna heb ik leuke blazers van deze rollen gemaakt,die van zeer goede en soms zware kwaliteit zijn.
  Ook heb ik verschillende Obi’s als wand decoratie in mijn huis hangen.
  Ik hoop dat je er wat aan hebt

  Groetjes
  Haritina

  1. Hallo Haritina,

   Wat leuk dat je gediplomeerd coupeuse bent! En interessant om te horen hoe dat in de jaren 70 en 80 is veranderd… Ja, de tijdsgeest dicteert ook aan wat voor ambachten er behoefte is, he? Ik heb het idee dat zelf kleding maken weer in de mode begint te raken. Ik ben ook nog voornamelijk bezig met kleding voor mezelf. Naast mijn nichtje van 3 ben ik nu bezig met een jurkje voor een vriendin. Dit vind ik best spannend, wat nou als het niet goed past? Die vriendin is trouwens Japanse, zij heeft zelf in het verleden Obi’s ontworpen. Grappig dat jij me ook een link stuurt naar een Japanse winkel. Dit jaar hoop ik naar Japan te gaan. Ik zal kijken of we die winkel ook kunnen bezoeken! Groet,
   Evelyn

 4. Hoihoi, ik ben een beginnend Designer en kocht laats in Amsterdam hele dure italiaanse stof( rib uit mijn lijf) . Na wat navragen zei iemand je moet naar Italie en zo kwam ik op jou blog.. Ik zoek vooral hele bijzondere stoffen voor Haute Couture .. In nl betaal je al snel 250€ de meter.. Je schreef dst t daar goedkoop was kan je me een richtlijn geven?? Groetjes Monique Desar

  1. Dag,

   ik woon tijdelijk voor een paar jaar tijdens de schoolvakanties in Rome. Daar kun je prachtige stoffen kopen. Ik heb hier inmiddels 4 goede adressen.

   Dus mail maar, dan kan ik kijken of ik iets voor je kan doen. De stofprijzen varieeren hier enorm.

   Groeten,
   Rini

   1. Hallo Rini,
    Ik ben bezig met een project en heb veel en “klasse” stoffen nodig. Kun je ook mij wat info geven waar ik
    in Italie goedkope, kwaliteitsstoffen kan kopen.?
    En kun je wat prijzen noemen.

    Heb je ook zo genoten van het verhaal van Evelyn, gaaf hoor.
    Alvast bedankt!
    vriendelijke groet,
    Roos

  2. Hallo,
   Ik ben toevallig op zoek naar haute couture stoffen en ik begreep dat jij ook een tijd terug naar op zoek was mijn vraag is weet je waar ik mooie maar goedkope kan vinden? In Amsterdam zijn ze peperduur .
   Hoor graag van.
   Groetjes niara

 5. beginnend Designer,Dearest Monique Desar de stof om iets te ontwerpen is heel belangrijk,maar het belangrijkste is de Schnitt voor je ontwerp als je die niet hebt en eerst de stof je de inspiratie geeft keep looking.Niet alleen Italie,die wat kleur betreft ook mijn voorkeur heeft zijn er andere landen die zijden stoffen aanbieden

 6. Leuk om je hele verhaal gelezen te hebben. Ik zou dit ook graag willen. Alhoewel ik net boven de 50 ben en helaas in de bijstand zit sinds juni 2014 heb ik besloten om mijn ooit gekozen naaicursus weer op te gaan pakken. Eerlijk gezegd zoek ik iemand in de buurt van Dordrecht die mij kosten vrij weer de kneepjes van het vak zou willen bijbrengen. Ik zou ook heel graag een mooi stoffenwinkeltje beginnen in Dordrecht, maar dan met stoffen die je niet op de markt kunt krijgen, dus exclusief, mooi, luxe. Ik weet niet hoe jij/jullie hier overdenken. Nu zit ik thuis en heb ik niets en dan kan ik bezig zijn met mijn droom om deze toch nog te laten uitkomen. Ik hoor graag wie mij kan helpen en wat jullie van mijn idee vinden.

 7. mevrouw, dames,
  afgelopen zomer (2014) ontdekte ik een stoffenwinkeltje in San Severino (Le Marche).
  Prachtige stoffen, helemaal niet duur. Het winkeltje bevindt zich op het grote stadsplein, centraal in het stadje.
  Geen online-aankopen mogelijk, je moet echt ter plaatse zijn; je kan zelfs niet betalen met je bankkaart, enkel cash.

  Succes!
  Jaklien

  1. Hoi

   Ik heet Jody Diansukina en ben bezig met het ontwerpen van mijn eigen kledinglijn.
   Ik heb u reactie gelezen op boven vermelde website.

   Ik ben op zoek naar goede kwaliteit stoffen voor een lage prijs. Automatisch moet ik in het buitenland zijn denk ik. Maar wanneer kan men spreken van een goedkope stof. Is Italië echt the place to be? Of zijn er andere landen waar men kwalitatieve stof kan aanschaffen aan een goedkopere prijs?

   Zou u mij wat meer informatie kunnen geven over de winkel in San Severino…
   Is het ook mogelijk om daar stof te kopen voor een hoeveelheid voor 150-200 stuks kleding.

   Mvg

   Jody

 8. Hallo Evelyn,

  Ik zou ook graag gediplomeerd coupeuse willen worden daarom is mijn vraag aan jou wat de beste opleiding daar voor is. Welke opleiding doe jij?

 9. Beste Evelyn

  Wat een leuke tips over de stoffen winkels o.a. In Italië.
  Zelf koop ik al heel veel jaren stof in Desenzano aan het Garda meer. Een prachtige
  Stoffen zaak gewoon in een achter af straatje, waar de Italiaanse dames hun couture stoffen uit zoeken en laten maken. Stoffen van betaalbaar tot peper duur. Ze hebben voorbeelden en foto’s van japonnen van o.a. Dior, Cucci , Armani enz. En verkopen deze stoffen. Ik heb er zelf een paar jaar geleden een prachtige zijde gekocht voor mijn dochter, het was een panel stof ,waar een foto van een prachtige japon bij stond als voorbeeld. De eigenaar is een heel vriendelijke meneer , ook als je niets koopt,hij spreekt alleen Italiaans ,en laat je genieten van al de prachtige stoffen. Het adres is Via Scavi Romani, 29

 10. Hallo dames,
  Wat leuk dat Nederlanders zo blij zijn met Tessuti Cocci. Ik woon niet ver van Fossombrone en kom regelmatig in deze winkel. Vooral om mijn appartementen mooier te maken met deze prachtige stoffen http://www.villafonti.it . Ik heb het idee om volgend jaar een weekend te organiseren voor dames die van naaien houden. Dit wordt juni/juli waarin dan ook een bezoek aan Tessuti Cocci op de agenda staat. Maar ook een bezoek aan een outlet hier in de buurt. Op Villa Fonti komt dan ook een visagiste voor advies op make-up gebied en we bezoeken een grote modeshow en dit onder begeleiding van iemand die coupeuse is en een modevakschool heeft.
  Wil je je hier voor opgeven of zelf met een groep komen op een andere datum kan dit ook. Zie mijn contactformulier

  1. Hoi
   Dat lijkt me leuk,ik ken in Italië alleen het garda meer en Verona verder niets waar is het eigenlijk waar jij woont ??

 11. Holo eveline ,Ik ben al een ganse tijd op zoek naar een mooie antrciet grijze flanel mettenis lijn die een ruit vormt .Weet jij waar ik die online kan kopen.groetjes hedwige

 12. Hallo eveline, ik ben Hedwige ,enben op zoek naar iemand die maat patronen kan tekenen van een smale broek en een klassieke broek .Ik ben styliste geweest maar heb geen passie meer om zelf patronen temaken.Dat is passe naaien voor mezelf omdat ik naar kwaliteit streef dat wel .Het is alleen en probleem om nog goede stoffen te vinden die betaalbaar zijn .In onze wegwerp maatschaapij is dit niet eenvouding.Weet geen goede stoffenzaak waar je online kan bestellen,liefst in parijs of italie .beste dank Hedwige

 13. Hoi Evelyn, leuk je verhaal over de Italiaanse stoffenwinkel. Ga graag naar Italie voor het land, het eten, leuke mensen en de Italiaanse stoffenzaken. Ik kan een klein beetje Italiaans praten dus het zijn altijd leuke bezoekjes aan deze winkels. Bewaar de adressen ! Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *