Patroontekenen volgens een 100 jaar oude methode

Mijn opleiding

Het logo van Modevakschoolvereniging DanckaertsIk volg mijn opleiding tot coupeuse bij Bella Hendriks, die een modevakschool in Utrecht heeft. Eén keer per week zit ik een avond tussen allerlei leerlingen van verschillend niveau patronen te tekenen, kraagjes te schetsen, mouwtjes in te zetten en doe ik textielwarenkennis op. Bella geeft leuk les, ze heeft veel geduld bij het uitleggen en past het tempo en de methode aan op iedere afzonderlijke leerling. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om veel dingen zelf uit te proberen, terwijl sommige klasgenoten alles goed uitgelegd willen hebben. Met al deze persoonlijke leerstijlen houdt Bella rekening.

Soms roept ze alle leerlingen bijeen voor een gezamelijke opdracht. Laatst hebben we met 12 leerlingen zo’n 40 kraagjes gemaakt, en die bij iedereen omgedaan. Daar zijn foto’s van gemaakt, en nu weten we welke kragen ons erg goed staan, en welke absoluut niet! We krijgen dus naast de naaivaardigheden ook nog stijladvies!

De Danckaerts methode

Bella geeft les volgens de Danckaerts methode. Dit is een 100 jaar oude methode. Mevrouw Danckaerts is in 1890 een modevakschool begonnen. Zij was getrouwd met een ingenieur, die een systeem ontwierp voor het opzetten van patronen. Het systeem zit zo degelijk in elkaar dat het vandaag nog gebruikt wordt om eigentijdse mode mee te maken. Mevrouw Danckaerts leidde dames op tot leraressen, die de methode doorgaven aan hun leerlingen. In 1909 is een vereniging opgezet, die ook in Nederlands-Indië tot bloei kwam. In 1957 zijn de banden verbroken door politieke problemen tussen Indonesië en Nederland.

Nog altijd zijn er een groot aantal modevakscholen aangesloten bij de vereniging. Vijf keer per jaar brengt de vereniging een blad uit, genaamd Coupe en Mode. Hierin worden creaties van de catwalk vertaald naar patronen die je direct op je eigen maten kunt tekenen. Zo blijft de methode up to date en behouden voor toekomstige generaties!

11 reacties op “Patroontekenen volgens een 100 jaar oude methode

 1. Hallo, ik heb een vraag voor evelyn ik heb al verschillende malen een patroon getekent van een watervalhals maar het resutaat is nier goed, nu is mijn vraag hebben jullie daar een patroon van of een copie hoe ik hem kan tekenen,ik heb een hele stapel coupe en mode bladen maar deze zit er niet tussen en heb hem vroeger tijdens mijn opleiding ook nooit getekent. Graag tot horens groetjes jannie levering.

  1. Hoi Jannie,

   Ik heb nog geen watervalhals gehad! Ik zie hem wel staan in mijn boek voor volgend jaar. Maar ik kan dus nog niet uit ervaring vertellen hoe hij werkt…

   1. vanaf middenvoor aan de onderkant naar de bovenkant een lijn trekken die een x aantal cm opzij gaat ( dus links naast de middenlijn aan de bovenkant komt. Afhankelijk van hoe groot en diep je de watervalhals wilt, verder naar links doortrekken.
    Ik vind zelf 10 cm het mooist.

    Succes

 2. Dag Jannie,

  Ik ben je blog al google-end tegengekomen omdat ik zelf op het punt sta een opleiding te volgen om het naaivak onder de knie te krijgen. Je laatste blog is alweer een tijdje geleden en ik ben erg nieuwsgierig naar hoe je je opleiding op dit moment ervaart en wat je daar tegenkomt.

  Komt er nog een update, of kan ik je blog elders op internet verder volgen?

  Vriendelijke groeten,
  Chantal (Utrecht)

  1. Hoi Chantal,

   Ik heb even pauze genomen. Ik ben zwanger, en precies uitgerekend wanneer mijn collega-naaisters examen moeten doen. En een bevalling gaat daar niet zo goed mee samen, ben ik bang. :) Ik volg nu naailessen, ook bij Bella. Ik ben een jas aan het maken die ik in de winter nog steeds aan kan met die bolle buik. Ik heb met Bella afgesproken dat ik alle patronen zelf blijf tekenen, en geen knippies of burdas ga gebruiken, zodat ik de oefening erin houdt. En dat bevalt me goed!
   Ik heb de eerste twee jaar opleiding gedaan, dus het costumiere stuk en proportie. En dat was erg leuk! In de opleiding ligt de nadruk meer op het tekenen van patronen en begrijpen hoe die in elkaar zitten, en minder op naaiwerk. Erg leuk! Ik merk dat ik in de naailessen die ik nu volg, meer focus op netjes naaien. Is ook belangrijk!

   Volgend jaar ga ik weer lekker door met de opleiding. Misschien kom ik jou dan wel tegen?

   Groetjes,
   Evelyn

 3. Beste ,
  zelf patroon tekenen kan ik niet dus moet ik mij behelpen met standaard patronen.
  Ik ben op zoek naar een goed model voor een blouse met princeselijn.meestal val ik met mijn maten net tussen 2 maten in.Met de buste maat net buiten maat 36/38, maar de maat daaropvolgend is dan weer veel te grootHoe moet je de buste lijn (diegene die verticaal over de buste loopt bij dit model versmallen.? IK vertrek van een patroon dat ik kan downloden van internet http://www.dk.com/dressmaking. Ik bezit een boek over naaitechnieken van Allison Smith, Daar geven zij ook dit webadres op om het patroon te downloden.Alle technieken voor patroon aanpassing staan er wel niet in.Vnl vergroten en patroondelen inkorten verplaatden omhoog of omlaag.versmallen van speciefieke lijnen zoals de hiervoorgenoemde lijn staat er niet in. vriendelijke groeten.Desmet Denise

 4. Christel.
  Ik zou graag weten hoe ik een patroon kan tekenen voor een blouse maat 140 voor meisjes het is voor mij al heel wat jaar geleden dat ik patronen heb getekend.

 5. Ha Evelien,

  Zou je voor mij een patroon kunnen tekenen voor een jurk? Of ken jij iemand die dat voor mij kan doen?
  Daar betaal ik dan uiteraard voor!

  Hoor het graag van je.

  Groeten, Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *