Ook coupeuse worden? Zo deed ik het.

Ik heb al vanaf jonge leeftijd naast mijn moeder gezeten terwijl zij met textiel in de weer was. Zij ging van breien naar wol verven en vilten en van poppetjes maken naar kleding naaien voor haar kinderen. Uiteindelijk kwam ze uit bij quilten. Ik kan me nog herinneren dat ik op de zolderkamer met haar achter het grote weefgetouw zat, en liedjes zong terwijl zij de lap steeds groter en groter maakte. Magisch vond ik dat. Maar ik was ervan overtuigd dat ik nooit zoals mijn moeder zou worden.

Een paar jaar geleden begon het bij mij toch te kriebelen. Ik volgde wat workshops waarbij je lampjes en luidsprekertjes in kleding verwerkt. Wearable Electronics wordt dat genoemd. Maar ik baalde ervan dat ik dit moest toevoegen aan bestaande jurkjes en zelf geen kleding kon ontwerpen en maken. Ik besloot dat ik eerst maar eens wilde leren om netjes te naaien. Toen kwam de naaiworkshop van Designercafe op mijn pad. Ik volgde lessen bij fashion designer Marloes Blaas. We kregen een basispatroon voor een jurk, en pasten deze af op ons lichaam. Iedere donderdagavond zat ik dolgelukkig achter de lockmachine.

Door deze workshop te volgen, ontdekte ik dat ik naaien echt heel leuk vond, en dat ik hierin door wilde gaan. De coupeuse van het designercafe raadde mij aan een opleiding te gaan volgen bij modevakschool Bella Hendriks. Ik heb een jaar geleden de open dag bezocht, en heb me vrijwel meteen ingeschreven.

Wil je ook een opleiding in Utrecht volgen? Bella heeft zaterdag 12 mei weer een open dag! Om 11 uur kun je meer horen over de Danckaerts opleidingen die ze geeft. Om 14 uur kun je terecht voor je vragen over de Lingerieopleiding, een methode die Bella zelf ontwikkeld heeft. Op Bella’s website lees je hoe je je kunt aanmelden. De school zit op de Jutfaseweg 128. Doe je Bella de groeten als je erheen gaat?

De afbeelding van de jurkjes komt van designercafe.nl.

2 reacties op “Ook coupeuse worden? Zo deed ik het.

 1. Hallo Evelyn
  Ook ik heb al vroeg voor mode gekozen, tekenen, maken, styling etc.
  Heb de opleiding ( die bestond toen nog) MBO Kostuumnaaien en daarna MBO Couture gevolgd, was daarna aangenomen op de kunstacademie in DenBosch waar toen Edgar Vos nog les gaf, toch ben ik daar niet naar toe gegaan, nee Frankrijk riep en ben naar Parijs verhuist, daarna naar t zuiden van Frankrijk, heb lange tijd een thuisatelier gehad, bruidsjaponnen en vele kleding met liefde gemaakt, tot dat ik in de verkoop van kleding terecht kwam, bij Chanel! Wat een belevenis, t voelen van deze prachtige stoffen, na werktijd zat ik veel bij de “Couturieres” in t atelier. Ook nu ik al weer wat jaren terug in Nederland ben laat t me nooit los. Wat een plezier je kunt beleven in iets zelf te maken, je ziet veel in de boutiques maar iedere x weer gaat t door me heen: ok leuk die jas….. Maar dat maak ik zelf beter! Haha! Geniet van je passie.

 2. Hoi Evelyn,

  Allereerst wil ik even zeggen dat je een leuke website hebt en je ervaringen hier deelt. Het is altijd fijn om mensen te spreken die hetzelfde beroep (gaan) uitoefenen. Zo leer je altijd wel weer iets nieuws over bepaalde technieken.

  Ik zeg, ga zo door en ik zal je website in de gaten houden.

  Mvg,
  Zina – DenBosch Fashion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *