Naadtoeslag

Naadtoeslag afgespeldAls je zelf een patroon getekend hebt, moet je altijd naadtoeslag aanknippen. Die extra stof heb je nodig om de patroondelen aan elkaar te kunnen stikken.

Maar hoeveel knip je er nou aan? Dat verschilt per type naad:

Zijnaden en schoudernaden

De schoudernaden en zijnaden van je rok, je broek en je bovenlijfje geef je altijd 2 tot 2,5cm naadtoeslag. De reden is dat je daarmee de mogelijkheid behoudt om de kleding ruimer te maken als dat nodig is.
Ook kun je er belegjes en ophanglusjes aan vast maken. Als je kledingstuk af is en goed past, kun je dit bijknippen tot 1,5cm.

Holle en bolle naden

Armsgatnaden, taillenaden en beleggen hebben holle of bolle naden. Hier knip je 1cm naadtoeslag aan.

Vlakke naden

Bij vlakke naden, zoals de prinsessenlijn, knip je 1,5cm aan.

Zomen

Zomen zijn afhankelijk van de afwerking. Als je een rechte zoom hebt, bijvoorbeeld onderaan een rechte rok, knip je 4 of 5cm aan. Deze vouw je tweemaal om en zoom je vast, bijvoorbeeld met een blinde zoom.

Is je zoom rond, bijvoorbeeld bij een cirkelrok, dan knip je bij een dunne stof 2cm naadtoeslag aan, en vouw je de zoom dubbel in.

Bij een dikke stof lukt het dubbel invouwen niet. Dan knip je 1cm aan, die je eerst met een lockmachine of zigzagsteek afwerkt. Daarna sla je de zoom enkel om. Je kunt bij een dikke stof ook kiezen voor een schuine bies die je op vorm strijkt.

Ben je een tulprok aan het maken? Dan zoom je niet om, maar gebruik je altijd een beleg.

Hoe knip je de naadtoeslag?

Naadtoeslag speld ingestokenVoordat je gaat knippen, bedenk je eerst hoeveel naadtoeslag je wilt knippen. Schrijf dit op je patroon, bijvoorbeeld bij het armsgat en bij de zijnaad. Zo kun je tijdens het afmeten lekker doorwerken.

Leg je uitgeknipte patroon dan op de stof en speld het vast. Neem nu je centimeter en leg deze haaks op de rand van je patroon. Meet de juiste hoeveelheid af, bijvoorbeeld 1 cm. Steek een speld in de stof, parallel aan de rand van je patroon, net binnen de centimeter. Kijk maar even naar de foto.

Verleg je centimeter een paar centimeter naar links of naar rechts, en meet weer 1cm af. Steek ook daar een speld in je stof. Zo ga je je hele patroon af. Knip daarna voorzichtig om de spelden heen.

14 reacties op “Naadtoeslag

 1. Handige tip Evelyn, bedankt daarvoor. Ook duidelijk uitgelegd (ik vind het altijd fijn als er foto’s bijstaan, dat is altijd overzichtelijk).
  Wat ben je aan het knippen? Iets met een kort mouwtje in ieder geval. Mooie kleur blauw!

  Groet, Astrid

  1. Hoi Astrid,

   Dank je wel voor je complimenten en verbetertips. Ik ben de pofmouw voor een kinderpakje aan het knippen, goed gezien! Mijn nichtje krijgt een vrij wijd pakje om lekker in te ravotten. Binnenkort ook op deze blog!

   Groet, Evelyn

 2. ik heb nog een vraag over naadtoeslag. ben net begonnen met naaien maar nu heb je het over naadtoeslag en langs de lijn afknippen maar moet je die daarna wel weer omzomen. en stikken hoeveel cm dan.

  1. hallo als je een patroon uit de knip haalt. leg je het patroon op de stof. En dan knip je er 2cm naad bij aan. want het patroon is zonder naad.
   groeten esther

 3. Ik wil vragen of je ook naadtoeslag bijtekent bij rekbare stof zoals jersey/tricot. Of moet je zelfs het patroon een bepaald percentage kleiner tekenen?

 4. Hallo Evelyn,
  Wat een leuke site!
  Ik heb los geweven stof voor een jasje gekocht. Mijn vraag is, hoe verwerk je deze stof het beste zodat naden bij bv. de mouwen niet gaan kerven?
  Alvast bedankt voor je antwoord
  Bernardien

 5. Hallo ik heb vroeger op school geleerd taille wijdte +4 cm voor de coupnaden en
  2 cm bij de heupwijdte erbij tellen voor de maat en heuphoogte even bij je zelf meten daar na lijn vanaf heuphoogte naar taille trekken en naar de roklengte die je wil
  Midden voor aan de dicht gevouwen stof leggen en midden achter aan de open kant
  Klopt dat nog steeds het is voor mij al zo lang geleden bijna 60 jaar wil het weer eens proberen groetjes petra

  1. hallo
   ik heb geleerd als je een rok tekent dan teken ik dat van de breedste heupwijdte plus 2 cm daarna ga je naar de taille. heb je veel verschil in heup en taille wijdte. ga je 4 cm naar binnen en anders 3 cm de taille plus 2cm kijk je hoeveel je overhoud dat verdeel je over de voor en achter kant de coupe naden zijn ongeveer 2 a 2,5 cm per coupe naad. dus dat verdeel je . en de voor rok aan de stofvouw en de achter rok niet want daar komt de rits in
   groeten esther

 6. Hallo, ik heb het kader uitgetekend, super mooi uitgelegd, daarvoor dank. Maar de rits wil ik in het achterpand moet ik daar een bredere aanleg knippen? Net als de aanleg voor het loopsplit? Groet Renate

 7. Hallo,

  Ik heb een paar jaar geleden al dit patroon getekend en een paar perfect zittende rokjes genaaid. Helaas ben ik gegroeid, dus ik heb het patroon opnieuw getekend.
  Maar het zal vast weer net zo goed zitten! Dank daarvoor!

 8. Kan iemand me vertellen of je ook nog extra naadtoeslag moet bijtekenen als je biezen apart moet knippen en de afmetingen worden opgegeven zoals bij Burda Style Dat wil ok al heel langweten.
  Alvast bedankt
  Lieve Ulin

 9. Hier kan ik wat mee! Geen gezeur of geklaag maar neutraal en praktische uitleg hoe de naadtoeslag te knippen. Zeer prettig en duidelijk uitgelegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *