Kleren maken voor kinderen, een uitdaging!

Scandinavisch pakje van de zijkantTijdens mijn opleiding tot coupeuse werk ik ook met het lesboek Meisjes-, Jongens- en Babykleding. Kinderen zijn natuurlijk kleiner, en meisjes platter dan volwassen vrouwen, maar dat houdt niet automatisch in dat het makkelijker is om voor kinderen te naaien. Als je namelijk iets naait wat te krap is of niet lekker zit, willen de kinderen het absoluut niet aan. Daarnaast hebben ze de gewoonte te groeien. :) Dus het is handig om op de groei te naaien.

Ik besloot de proef op de som te nemen en een donkerblauw een-delig pakje te naaien voor mijn nichtje van drie. Al die dingen spookten door mijn hoofd toen ik het patroon aan het tekenen was: hoe maak ik het groot genoeg, hoe zorg ik dat ze zich er lekker in voelt? Mijn nichtje is nogal beweeglijk, die rent en springt graag overal heen. Best lastig allemaal, ik heb ook best lang lopen treuzelen voordat ik echt van start ging.

Ik was geïnspireerd door een Scandinavisch kinderpakje dat je op Pinterest kunt terugvinden. Ik heb het patroon vrij ruim opgezet, met een overwijdte van 12 centimeter. Op een taille van 55 leek me dat veel, maar het klopte toch wel. Door de lange, wijde broekspijpjes is het makkelijk om hier veel extra stof in kwijt te kunnen, die ze nodig heeft als ze groeit. Het ceintuurtje houdt alles op zijn plaats.

Na het patroontekenen maakte ik eerst een toile, dat is een proefversie van pitjeskatoen. Op een avond heb ik haar die aangetrokken. Het allereerste wat ze deed, was over de grond rollen en door het huis rennen. Daar was ik erg blij mee, want daardoor merkte ik dat het haar niet belemmerde in haar vrijheid om te bewegen. Ook merkte ik dat ik de taille veel te laag had getekend, en dat de mouwtjes te strak waren. Fijn dat dit de proefversie was! Dat kon ik mooi aanpassen.

Daarna heb ik het patroon aangepast, en het pakje van een donkerblauwe jersey genaaid. Deze kreeg ze aan op de verjaardag van mijn oma, en ook toen ging ze onmiddelijk rondrennen in de tuin. Wat een feest! De knoopjes zijn 4 hele kleine witte poesjes. Mijn nichtje noemt het daarom het ‘poezenpakje’. Ze heeft hem nu al een paar maanden, en wil hem vrij regelmatig aan. Wat een compliment! Op de foto zie je dat het pakje een beetje aan de grote kant is. Daar kan ze nog mooi in groeien. Dat geeft me vertrouwen om vaker iets voor kinderen te naaien.

Scandinavisch pakje van de voorkant

Scandinavisch pakje van de achterkant

3 reacties op “Kleren maken voor kinderen, een uitdaging!

  1. Wat een schattig broekpakje. Ben best wel geinteresseerd in het patroon! ;)
    Leuke blog ook, ik wil misschien ook de opleiding tot coupeuse gaan beginnen… Groetjes, Yessie

    1. Hallo Yessie, wat leuk! Een opleiding tot coupeuse is erg leuk, vooral als je interesse hebt in het zelf kunnen tekenen van patronen. Dit vereist ruimtelijk inzicht en je moet veel rekenen. Ik vind dat een van de leukste dingen van de opleiding.

  2. Hoi!
    Echt leuk dit pakje! Ik naai ook voor kinderen en mijn enige bedenking als ik lees dat ze al 3 is (en dus hoogstwaarschijnlijk geen luier meer draagt) dat het wat moeilijk is om naar de wc te gaan. :-) Verder top hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *