Engelse naad in imkerpak

evelyn-in-imkerpakMijn vriend Okke en ik zijn imkers. We hebben onze bijen op een landje in de buurt staan. Als we daarheen gaan, doen we beschermende kleding aan, om prikken te voorkomen. We dragen een wijde trui van katoen, waar een kap aan genaaid zit. De boord stoppen we in onze spijkerbroeken, en snoeren we strak aan met een riem om te voorkomen dat de bijen erin vliegen.

Nu ontdekten we de laatste tijd steeds vaker verdwaalde bijtjes in het imkerpak. En dit kwam doordat de pak net iets te kort was. Kijk maar eens naar de foto. Als imker buig je veel voorover, en floept het pak achter uit je broek. Een aankomend coupeuse heeft dit natuurlijk zo opgelost: ik heb het pak verlengd. Omdat het pak oud is, en de stof rafelig, heb ik de engelse naad gebruikt.

Wat is een engelse naad?

Een engelse naad is een dubbele naad, waarbij de rafelranden van de stof zijn weggewerkt binnenin de naad.

Hoe maak je een engelse naad?

Ik heb eerst de zoom opengetornd en vond daar een oud elastiek waar de rek uit was. Die heb ik weggegooid. Daarna heb ik een stukje stof geknipt van circa 15 centimeter breed en dezelfde lengte als het pand van het pak. Nu moet je even opletten, want normaal gesproken leg je bij een naad het kledingstuk binnenstebuiten, zodat de naden aan de binnenkant van het kledingstuk komen. Maar bij de engelse naad leg je, geheel tegen je gevoel in, de twee binnenkanten op elkaar!

Omdat de stof rafelig en oud is, heb ik twee centimeter naad aangeknipt en voor de eerste naad één centimeter van de kant gestikt. Daarna heb ik een stuk van de naad afgeknipt, ongeveer 3 millimeter heb ik laten zitten. Daarna heb ik de naad opengestreken, en omgevouwen en opnieuw gestreken. Vervolgens stik je aan de binnenzijde ook op een centimeter. Hiermee kun je variëren naar eigen inzicht. Aan de buitenkant zie je niks, en aan de binnenkant is de rafelige stofkant in de naad verborgen!

engelse-naad-resultaat

En wij imkeren weer zonder bijen in ons bijenpak. Hoera!

De foto van mij in het imkerpak is genomen door Armelle van Helden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *