Casa dei Tessuti in Florence

Casa dei Tessuti in FlorenceAfgelopen maand ben ik opnieuw naar Italië op vakantie geweest, net als in het voorjaar, toen ik stoffenwinkels in de Marche bezocht. Deze keer gingen we naar Florence, een geweldige stad met een prachtige dom en lekker eten. Hier heb ik een hele speciale stoffenwinkel bezocht, namelijk Het Huis Der Stoffen, of in het Italiaans: Casa dei Tessuti. Deze prachtige winkel bestaat al sinds 1929, en het personeel dat er rondloopt werkt er vaak al tientallen jaren.

We werden meteen in onberispelijk Engels geholpen door een meneer, die zeker het einde van de 60 naderde. Hij toonde ons boeken waarin van alle stofjes die ze ooit verkocht hadden, een paar vierkante centimeter geplakt waren. Die boeken tonen een geschiedenis van bijvoorbeeld stoffen met schotse ruitjes. En ieder stofje waarbij de tekst niet doorgestreept is, is ergens in de gigantische winkel aanwezig.

Pied de PouleIk wees op een prachtig stofje met een Pied-de-Poule motiefje (dat is een geweven motiefje dat op een een hanenvoet lijkt), in wit, rood en roze, en vroeg of ik dat stofje op de rol kon zien. Dat zette onze galante gastheer ertoe aan om ons mee te nemen op expeditie door de hele winkel, inclusief de eerste etage, die niet opengesteld is voor publiek. Via een heel klein liftje, gingen we naar boven. Hier werd flink geklust, zodat deze verdieping voor alle bezoekers toegankelijk zou worden. Hij toonde ons allerlei verschillende zijdes, katoen met een mooi bloemenprintje uit de jaren 70 en op Indiase kleding geïnspireerde lap kleurrijke stof, die volgens de man goed zou staan als een ‘two-piece’ swim suit. Hij stootte mijn vriend aan, en zei: “Als een vrouw daarmee uit het water komt, PANG dan kun je als man onmogelijk wegkijken!” Ondanks zijn leeftijd nog een behoorlijke macho-Italiaan, prachtig!

Binnen bij Casa dei TessutiOnze gastheer vertelde dat hij zelf al 52 jaar voor dit bedrijf werkte, en dat hij vroeger naar shows van alle grote Italiaanse modemerken ging, zoals Valentino en Gucci. Van deze modehuizen kopen zij nog steeds de stoffen op rol in. Geen wonder dat ze zo’n uitgebreide voorraad hebben. Hij vertelde me ook dat het Nederlands koningshuis, Beatrix en Maxima, goede klanten zijn van de winkel. Helaas verbood hij me ook om foto’s te maken, vandaar dat ik bij dit artikel alleen foto’s heb kunnen plaatsen van hun eigen website: www.casadeitessuti.it

Door zijn enthousiaste verhaal was hij vergeten om die pied-de-poule aan te wijzen. Zelf had ik die al vrij snel gevonden. Het bleek een Chanel te zijn die €250 per meter kost…

6 reacties op “Casa dei Tessuti in Florence

 1. Wat een leuke winkel met stoffen – ik heb altijd tranen in mijn ogen .. zo veel moie stoffen. Ik heb in Linz ook echt leuke stoffen winken ontdekt en ik ga daar naar toe elke keer als ik in Linz voor mijn werk ben. Echte quality fabrics!
  Leuk dat jij deze opleiding doe! Success!

 2. Hi Evelyn,

  Wat een fantastisch verhaal en gave stoffen!!! Reizen blijft te gek voor nieuwe ideeën en inspiratie hè?!! Misschien een vreemde vraag, maar ik ben op zoek voor mijn nieuwe bikini merk naar iemand die patronen kan tekenen en met mij mee wil denken over de lijn.
  Door jouw verhaal werd ik getriggerd en vandaar dit spontane mailtje, weet jij iemand die bikini’s kan tekenen of vind jij het zelf misschien leuk om te doen?

  Ik hoor graag van je.

  Vriendelijke groet,
  Tamara van Till
  tvtill@hotmail.com

 3. Hallo,
  Op dit moment zit ik in Toscane dorpje Paganico op vakantie.
  Weet je misschien een stoffen winkel hier in de buurt ?

  Gr. Lianne Hameeteman

  1. Hoi Lianne,

   In Toscane ben ik nog nooit geweest, helaas heb ik geen tips. Misschien kun je vrouwen die bij Tourist Information werken, of bij je hotel, vragen naar ‘tessuti’. Zo heb ik die winkels in de Marken gevonden.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *