Alto, een intuïtieve naaimachine

Alto, een intuïtieve naaimachine van Sarah DickensDe naaimachine is één van de belangrijkste gereedschappen van een coupeuse. Maar lang niet iedereen vindt het een fijne machine om mee te werken. Britse Design student Sarah Dickens ontdekte dat veel mensen de naaimachine lelijk vinden en onderin een kastje zetten. Elke keer als ze iets willen repareren, is er die extra drempel om de zware machine uit dat kastje te halen. Om dit op te lossen heeft ze een prachtige naaimachine ontworpen, die ook nog eens intuïtief werkt.

Dickens heeft, zoals het hoort bij goede product designers, goed gekeken naar wat gebruikers tegenkomen als ze de naaimachine gebruiken. Zo merkte ze dat mensen erg veel moeite hebben met het inrijgen van de machine. Dat kan ik me wel voorstellen, dat is voor elke machine net anders en als het niet goed zit, krijg je lussen. Ook kreeg ze veel klachten over het pedaal van de machine. Die gaat voor veel mensen veel te snel.

Beide problemen heeft Sarah op een prachtige manier opgelost. De lijn waarlangs je je draad moet inrijgen is met een metalen lijn aangegeven. De snelheid bepaal je door naast de naald op de machine te drukken, daar waar je de stof begeleid met je handen. Dit is wat lastig uit te leggen, dus bekijk dat maar eens in dit filmpje, waarin Sarah haar ontwerponderzoek uitlegt en de machine demonstreert.

Update: Sarah heeft haar filmpje van YouTube gehaald, helaas. Bekijk op deze Engelstalige websites Ecouterre en Yanko een aantal mooie schetsen die het ontwerpproces weergeven.

Deze machine is helaas nog niet te koop. Ik zou hem erg graag een keer uitproberen, ik ben benieuwd of je er ook mee achteruit kunt naaien. Maar ik zou hem dolgraag willen hebben, alleen al omdat hij zo prachtig mooi is. Wat vinden jullie ervan?

5 reacties op “Alto, een intuïtieve naaimachine

  1. Wauw!! Dat is nu is écht een mooi naaimachine! Ik zou hem ook is heel graag willen testen!! Als hij nog eens alles zou doen wat een standaard naaimachine kan, dan zou ik hem ook nog kopen! Haha! Groetjes x

  2. Het gaat bij zo’n machine niet om het mooie, maar om de functies. Uiteindelijk gaat het erom of er een mooi product vanaf komt.

  3. Ja ik ben het eens met Laura. Functies en gebruikersgemak staan voorop. Ik houd van mooie vormgeving dus al beiden voldoen ga ik voor zo’n machine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *